~hlovate's hikayat~

~HLOVATE~

You wonder
Is it an angel or yet
Maybe a sweet dream that you can’t forget
So close yet far-fetched
Causing you to float on the line
between reality and fantasy

c/o Haunted the nightmares
Creates the ecstasy
Hlovate~oh poisonous honey
Love and hate
Driving me crazy

The poison ivy of Venus
Killing with venom so sweet
You’re losing your head
Don’t want it yet it keep haunting
Losing yourself in the suffocating mist

c/o

The blind arrows of
Piercing cold ice and
warm melting heart
Tearing me apart

   

<< April 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

~BLOG TROTTER~

.:~hlovate's cerita~:.

~hlovate's hikayat~

~hlovatulis~

~hlovatalk~


~FAQs~

~~a moment~~



creep~street symphony

"...antara Fender dan warna-warna...
...antara muzik jalanan dan jalan cari Tuhan...
...ini cerita orang-orang itu...
....ini cerita masa lalu..."
|i||ii||iii||iv||v||end|
rooftop rant

"...lontarkan...
...kalau tidak ia meracun...
...kongsikan...
....walau hanya pada awan-awan..."


anthem

"...saya dalam gelap...
...dan salah siapa kalau saya tak nampak?...
...kenapa orang keliling hanya pandai bising...
...tapi tak pandai menghulur tangan?..."


VERSUS
"....Minn..AO...and the sun....
....the past vs the present...
...skate and the street...changes and turning points in life....
...everything is under His will....."

versus[PartI]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|end|

versus[PartII]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|end|

versus[PartIII]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|finale|


Ked's Story
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|
10|11|12|13|14|15|16|17|finale|
...Ked...Hadiah...Nawal...a lady....a romeo...a skater...
.....Florida-Virginia....
....everything is okay in the end.if it's not okay, then it's not the end....

GT_i~Trilogy

GreaTroubleMaker_i
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|finale~i|
"....heyday of the honeymoon year...
...Form4,Kolej Tunas...
....Addin and the GT_i....."

GreaTroubleMaker[i'm a senior]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|end|
".....enter the SPM year...aarrrggghhh....
.....budak jenayah bertemu buku dengan rak bukunya....
.....ice vs ice...ferum vs aluminium....
...Addin Shah vs Benz Alif...."

GT_i[i'm outta teens]PartI
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|end|

GT_i[i'm outta teens]PartII
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|end|

GT_i[i'm outta teens]PartIII
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|end|

GT_i[i'm outta teens]PartIV
|1|2|3|4|5|6|finale|

GT_i[V]
|prologue|1|2|3|4|5|6|7|8|9

".....i want to have nothing to do with him..."
"...knowing a Didi and an Addin..."
"...changes of equation...
from Addin Shah vs Benz Alif=Didi+Benji..."


5tahun5bulan
".....a Plain Jane's diary....
....growing up and learnin ain't easy...
...not another mere fuzzy-mushy entries...
...antara Sultan Mansur,Jebat dan Hang Li Po,it's just part of the story...."

5tahun5bulan[PartI]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|end|

5tahun5bulan[PartII]
|1||2|3|4|5|6|7|8|9|10|
11|12|13|14|15|16|17|18|end|

5tahun5bulan[PartIII]
|1||2||3||4||5||6||7||8||9||10|
|11||12||13i||13ii||14||finale|
Schubert's Serenade

"...kasih sayang...
...ada di mana-mana...
...untuk semua...
....untuk sesiapa je yang mencari..."
|1||2||3||4i||4ii||5i||5ii||6i||6ii||7|
|8i||8ii||9||9||10||11||finale|

IS THIS IT

Is this it?
I dunno the cause
The result
Nor the beat
Is it really it?
I dunno how nor when
Up? Low? In the gutter or glen?
Undecoded, mystery air?
Seems like near but not there
Without no cut or tear
All of sudden
The pain is too much to bear
The vain feels like a torturing lair
Is it really, really it?
One second chill the spine
The other, melted under the sunshine
Set tears and laughter on the same line
Possessing such powers that stop the time
Is this it?
He knows
And He will lead

.:hlovate:.
.:escapee:.
cool hit counter




rss feed



Thursday, April 21, 2005
Ked's Story~ii

          “Oh man...Atkins Diet aku!!!”Kedua belah tangannya dah memegang kepala. “Aaarrgghh!!!”Ked mengetap bibir menahan geram di petala ke lapan merenung deck yang dah bermandi watermelon juice dan bersiram sos spaghetti di atas pathway park.Deck baru...tak rasmi jejak ramp pun lagi!

         

          Keningnya terangkat sebelah dalam serba-salah.Atkins Diet?!Otaknya tak dapat nak register. “Err..awak..”

         

          Sejuk Ked..sejuk...Jangan kau buat scene kat sini.Tengah-tengah park nie.Jangan buat scene.Kalau nak cari fame buat scene skate je.Nak dikenali seantero dunia skate,libas deck je.Tak payah libas orang.Cool man..cool...Wajahnya tidak dialih dari Hellrose Deck James Atkins Diet yang dah macam Deck-plate Rojak Mamak Kuah Melon Juice.Fudge,Am,Rage dan Miju di belakangnya dah berpandangan. Aura reaktor nuklear bakal meletup kena bombard dengan Scud. Setenang air di kali,tapi kalau bab-bab deck,Ked Flop boleh mengamuk tahap ngeri!

         

          “Err..Awak.Saya minta maaf.”Lembut dan perlahan dia bersuara.Wajah pemuda di depannya kini nyata merah padam meski dilindung cap yang ditarik rendah.

         

          Ked Flop tak mengangkat pandangan dari hujung kain baju kurung di depannya.Lady,even kau perempuan sekalipun...nie brand-new Hellrose deck aku nie...James Atkins Diet pulak tu...Tertahan dia menarik nafas manahan dada yang rasa berbara.Dia menggeleng perlahan sambil tunduk mengambil decknya.Haila Atkins...Kena rojak kau hari nie.

         

          Ked mengangkat wajah.Tajam dan dingin pandangannya jatuh pada gadis di depannya.Keningnya terangkat sebelah.Kenal budak nie.Bukan member Apek ke?Pernah nampak kat Ruffey?

         

          “Kitorang..mintak maaf.”Gadis berbaju tee hanging putih dengan jeans biru dan rambut ikat ekor kuda itu teragak-agak bersuara.Orang cakap Ked Flop of Wrath cool sentiasa.Tapi kalau bab skate,mau datang temper dia sebab dia bercinta dengan deck je.

         

          Pandangannya beralih pada gadis berbaju kurung kuning air bertudung putih yang melanggarnya dengan picnic basket tadi.Kontra dengan gadis member Apek tu. “Even datang dari kampung ceruk mana pun,at least jalan tengok la kiri kanan.” Toneless dan datar Ked menutur.

         

          “We’re sorry,Ked.”Gadis ekor kuda itu yang menjawab perlahan.

         

          Wajah gadis berbaju kurung itu berubah riak sejak mendengar kata-kata Ked tadi.“Mana kau kenal dia nie?”Rendah suaranya bertanya pada si teman dengan mata masih berlaga dengan pandangan pemuda di hadapannya.

         

          “Sah bukan dari sini.Orang Felda memang tak kenal Wrath.”Ked masih lagi menjawab toneless.Geram yang ditahan hanya dilepas dalam bentuk ayat.Takkan nak libas minah baju kurung nie dengan Atkins rojak aku nie?Even silap-silap itu yang aku buat kalau logic tak kat kepala.

         

          Wajah gadis ekor kuda turut sama berubah riak.Pandangannya beralih bergilir dari wajah si teman ke wajah Ked yang masih tak turun level merah mukanya.

         

          Ked berpaling ke belakang. “Yok,gerak.Aku kena hantar Atkins pergi clean-up.”Tanpa sepatah kata lain dia terus melangkah melepasi gadis berdua itu.Masalah ada orang macam nie!

         

          “Excuse me?Mr.Ked?”Terdengar suara gadis berbaju kurung memanggil.

         

          Langkahnya termati tetapi dia tak berpaling.

         

          “Betul la I tak kenal you.Pasal dekat Florida tak pernah dengar nama your clan.Sorry about that.”Tenang dan selamba si gadis baju kurung menutur. “We only have Bruce Walker*.”

         

          Ked hanya menjeling ke belakang dengan hujung mata.Menyirap terasa darah ke muka.Damn you,lady.Tanpa sepatah kata lain dia terus melangkah pergi.

 

.

*Bruce Walker~the Godfather of Florida Skateboarding Scene,since the 70’s.The living legend.Can refer to his biography at

http://www.floridaskater.com/floridaskater%20bruce%20walker%20profile.htm

         

          Fudge,Am,Rage dan Miju masih belum bersuara dari tadi.Riak wajah Ked beku mengadap Joe yang sedang mencari plastic bristle dari tool-box.

         

          “Nie bukan Atkins diet nie.Nie dah heavy-menu.”Wajah keruh Ked dipandangnya sekilas. “Lepak la dude.Benda dah nak jadi nak buat macam mana.” Kain kering dicapai.Deck yang masih basah selepas disiram air itu dilap.

         

          “Atkins tu jumpa ramp pun belum.”Ked menyandar di kerusinya. “Dah nak kena servis?”Capnya ditarik dari kepala dan dicampak ke riba. “Silap-silap kena tukar bearing*.Buat perabih duit aku je.”Rengusnya perlahan. “Bau spaghetti lagi tak?”

         

          Joe ketawa menggeleng. “Ironi gila.Atkins Diet bau spaghetti.”

         

          “Bengong la tu.Aku tak terasa nak buat lawak pun sekarang nie.”Wajah gadis berbaju kurung tu menerjah ingatan.

         

          Betul la I tak kenal you.Pasal dekat Florida tak pernah dengar nama your clan.Sorry about that.We only have Bruce Walker.

         

          Damn cool and selamba.Tercalar ego aku.Bengong!Florida,huh?!Baju kurung pakai tudung. Florida?And even know who the heck is Bruce Walker?Tak click langsung!Jatuhkan air muka aku,lady.Jarinya dipetik-petik geram.Tapi kalau nak menangkan ego lelaki kau tu pun apa yang kau nak buat Ked?Slap her?Dayus namanya.Fire dia balik?Tak ke mana.Diam maybe the best option.Tapi terasa terpukul macam kena libas dengan lazor flip sedas kat kepala.Shuvit,girls!Bloody mess!

         

          “Tak sangka aku budak tu kenal Bruce Walker.”Rage menggosok dagu.

         

          “Really?”Kening Joe terangkat sebelah.Tangannya cekap memberus bearing sementara tangan sebelah lagi memegang hair-dryer. “Budak clan mana tu?Perempuan kan?”

         

          Fudge sengih kelat.Wajah Ked dipandangnya sekilas. “Ked kata budak Felda.”

         

          Zap!Melayang cap di riba ke kepala Fudge.Namun cekap temannya itu menangkap.

         

          “Mangkuk kau,Fudge.”

         

          Ketawa pecah.

         

          Kening Joe terangkat. “Macam interesting je.Budak clan Felda?”

         

          “Dia datang picnic dengan kawan dia kat park tu.Kawan dia tu rasanya budak area kita sebab kenal kitorang budak Wrath.Kawan dia tu kira OK la.Dress code normal.”Miju memutar wheel deck di riba.

         

          “Dah tu budak yang langgar Ked tu dress code Alien Workshop?”Joe mematikan hair-dryer.

         

          “Baju kurung...!Pakai tudung...!”Serentak Miju,Am,Rage dan Fudge menjawab berlagu.Serentak juga ketawa mereka pecah.

         

          “Woo..hoo...”Joe angkat kening double-jerk. “Aku tabik spring.I’m impressed. Even kenal Bruce Walker.Hah..ha..”Wajah Ked dipandangnya. “Felda mana?”

         

          Ked hanya menjulingkan mata. “Felda Florida kalau ikut kata dia.”

         

          “O~la.No wonder tau Bruce Walker.”

         

          “Gaya betul je Florida.”Ked bangun dari kerusinya lalu melangkah ke kaunter tempat Joe bekerja. “OK tak?”Pandangannya menala pada Atkins.

         

          “Ngalahkan bawak bini pergi pregnancy test.”Am mengadah siling sambil menggeleng.

         

          “Ked Flop....”Fudge,Rage dan Miju berpandangan sambil tersengih.

         

          Ked tak ambil pusing. “Ada prob karat tak?Gila...kena siram dengan melon juice.Spaghetti sauce lagi tu.Mau tak wassalam bearing,truck,dengan wheel.”

         

          “Oil selalu la.”Joe memutar wheel dengan hujung jari. “Bau spaghetti nie aku tak tau nak tolong cemana dah.Tak maunye hilang.Ada jugak trace.Sembur je la dengan perfume ke pekenama ke...”

         

          Ked mengeluh lanjut. “Atkins aku...”

__________________________________________________________________________________

 

*bearing-the lil’ metal thingy yg kinda control the spin of the wheel.If it aint spinning freely nemore,you might pun your ribcage or patela[kepala lutut] at stake.

*truck-not the Transformer’s truck yg gedabak tu.Basically it’s the thingy yg connect the wheels to the deck[papan skateboard tu].

 

 


Posted at 04:20 pm by hlovate
Comments (21)  

Wednesday, April 20, 2005
Ked's Story~i

      

         "Last shot!"

         

          Dia berlari anak mendaki tangga ke atas ramp.

         

          "On?!"Fudge menjerit dari bawah ramp.Decknya dah dibimbit di tangan kiri.Dadanya turun naik mencungap menarik nafas. "Try kasi libas 180º la!"

         

          Two thumbs up.

         

          Fudge turut menegakkan ibu jari.

         

          Vans sneakers di kaki kanan memijak tail deck di hujung ramp. "Rockafella!!!!!!"Wrath ramp bergema sebelum kaki kirinya turut memijak Element Margera Ecology kesayangan.Tubuhnya melayah ke udara dengan backside 180º kickflip.Spin full 180º.Landing with roll-away fakie...

         

          "Perfect!!"Miju dah berdiri bersorak.

         

          "Damn cool one,Ked."Sun berdiri bercekak pinggang.

         

          Fudge sengih. "Memang kau nak mampus.Trick tak pernah fail."

         

          Ked sekadar menjungkit bahu.Decknya dipijak melambung dengan kaki kanan sebelum tangan kanannya cekap menyambar. "Yok balik la.Dah petang macam apa je."Dia berpaling ke arah rail. "Angah!!"

         

          Minn tak angkat muka.Telinga berplug dengan headphone.Suara Rob Thomas memekak dengan Unwell.Leka melungsur membuat pop-shuvit dengan Hellrose Deck Burning Rose.

         

          Ked Flop mengadah langit.Tension aku cakap dengan orang pekak artificial nie!Dia berpaling ke sebelah. "Sun."

         

          Angguk faham.Ketawa.Hellrose Deck Skull dipijak melungsur ke tengah rail.Sambil lalu headphone wireless itu ditarik dari kepala Minn.

         

          "Hey!!Sun Jedi!!"Minn dah menjerit melihat Sun yang kini dah sampai ke hujung sebelah sana rail. "Skull nak kena bakar ke?!"

         

          "Wei Angah!!"Ked Flop melaung.

         

          Minn berpaling.

         

          "Balik la!!!"

         

          Minn tarik muka.

         

          Headphone kini tergantung depan mata.Minn menjeling ke kiri.Sun sengih. "Orang panggil tak dengar.Sebab tu la."

         

          Headphone disambar sebelum kaki kirinya menolak tanah melungsurkan deck.

         

               "Lain kali pakai hearing aid je."Ked Flop sengih mengejek. "Pekak badak."Tote bag adiknya dicapai dari tepi ramp.

         

          "Along la badak."

         

          Ked Flop hanya ketawa menjungkit bahu. "Badak badak Along pun,badak pandai buat trick."Bahu Minn diraihnya. "Badak hencem...badak tough...badak ader taste...badak cute..."

         

          "Dah mula gila la tu."

         

          Ked sekadar sengih.Dia berpaling pada yang lain. "Kitorang balik dulu la."Bahu Minn ditariknya ke arah parking lot.

         

          "Wei Ked!!Malam nie on tak?"

         

          Tangan kirinya diangkat dengan sign OK tanpa berpaling.

         

          ***

 

          Tubuhnya dilontar ke katil.Mak oi..penat!Bantal ditarik ke muka.Huaarrgghh!!!Ngantuk!

         

          "Along..."Suara mama menyapa.Terdengar pintu terkuak.

         

          Tak jawab.Anggap la aku tidur.

         

          "Along..dah Isya' ke belum nie?"

         

          "Nanti la.."Jawapannya muffled di bawah bantal.Tidur la kejap.Pukul 11 nanti nak keluar pergi Ghouls.Malam nie Clash of the Clan B-Dance.

         

          Mamanya menggeleng sambil bercekak pinggang.Kalau nak solat tu liat je.Lima kali solat,lima kali kena gertak. "Along,mama bakar deck tu satu-satu buat kayu api nanti.Hellrose tu betul-betul masuk api nanti."

         

          Zap.Automatik dia bangun macam belakang kena sengat kala. "Ala mama..Jangan la sampai nak bakar Hellrose baru tu..."Mukanya sememeh mintak kesian.Mama nie pun...Hellrose Deck James Atkins Diet tu baru je sampai minggu lepas dah nak bakar ke?

         

          "Pergi solat.Kata nak keluar.Nanti entah bila-bila balik.Subuh make sure dah kat rumah."

         

          Angguk dengan mata kelat. "Yes ma."

         

          "Kalau tak segala Blind dengan Element tu sekali mama bakar."

         

          "Kalau mama bakar Along punya,Along bakar Angah punya Girl Deck Carroll Horns To The Heavens tu."Dia menggumam mencebik.

         

          "Apa dia?"Mamanya yang dah nak melangkah keluar berpatah balik.

          "Tak..."Ked Flop dah bangun sambil menggosok mata dengan telunjuk. "Along nak solat la nie,tak nak terbakar dalam hell-horns,nak go straight to the heaven."Ujarnya sambil melangkah ke bilik air.

         

          "Buat main pulak dia."

         

          Ked hanya terkekeh ketawa sebelum menutup pintu bilik air.

           

               

               

          ~skateboard Minn~   ~Sun's~      ~CarrollHorns   ~Atkins Diet~

                                                                          ToHeaven~

 

*tp Ked Flop punya Element Margera Ecology tak jumpa la.Dah abis di pasaran agaknya.

_________________________

Buku Ogos 2009

www.jemariseni.com

Tiga Ceritera dalam sebuah Pelangi oleh Syud, Hlovate, Noor Suraya

 
pelangi-web

Tiga ceritera berwarna-warni dalam sebuah Pelangi...

Ceritera I

PELANGI – SYUD

Iman bukan pelangi awak. Iman cuma Iman.
Iman tak cantik macam pelangi...
Tapi,
Iman tetap ada kat sini walau pelangi dah pergi...

Menjadi anak yatim piatu pada usia muda bukannya bermakna Iman Aisyah tidak berani hidup sendiri apalagi berdikari. Cuma kalau tiba-tiba ada yang melamar, apa salahnya kalau dia menerima, kan?
                           

* * * *

Ceritera II

KED’S STORY – HLOVATE 

 Khalid Faizal... Ked ... Hadiah ...Nawal
a lady... a romeo... a skater...
Florida-Virginia ... Malaysia-USA

Hadiah deck daripada gadis tak bernama membuat dia gelabah. Macam mana budak perempuan FELDA tu tahu tentang skate? FELDA Florida barangkali, sebab budak berbaju kurung tu kenal juga Bruce Walker! 

kalau nak diikutkan logik....
cinta pandang pertama dan cinta antara benua tu...
masuk akal ke?

* * * *

Ceritera III

RUMAH KECIL DI UJUNG PADANG – NOOR SURAYA

Akukah kunang-kunang yang dilupai orang tika mentari menyingsing?

“... papamu jadi bimbang kalau sapi-sapi itu mencintai aku lebih daripada dia.” Kata doktor veterinar itu sambil tersenyum.
“Semua orang bilang mas sangat pendiam.”
“... tetapi tidak dengan gadis yang aku suka.”

Gadis yang aku suka?

Durrah selalu melarikan diri jika hatinya tercalar. Masihkah dia perlu ‘berlari’ jika hatinya sudah tersangkut pada penghuni rumah kecil di hujung padang ini?                     

                                                                          -------------------------                           

ISBN: 978-967-5118-24-1
Harga: RM22.00
Harga pembelian melalui pos: RM20.00 
Dapatkan Pelangi di Pesta Buku Selangor mulai 24 Julai 2009 dan EFEST UIA mulai 23 Julai 2009 Cool



Posted at 03:33 am by hlovate
Comments (76)