~hlovate's hikayat~

~HLOVATE~

You wonder
Is it an angel or yet
Maybe a sweet dream that you canít forget
So close yet far-fetched
Causing you to float on the line
between reality and fantasy

c/o Haunted the nightmares
Creates the ecstasy
Hlovate~oh poisonous honey
Love and hate
Driving me crazy

The poison ivy of Venus
Killing with venom so sweet
Youíre losing your head
Donít want it yet it keep haunting
Losing yourself in the suffocating mist

c/o

The blind arrows of
Piercing cold ice and
warm melting heart
Tearing me apart

   

<< May 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

~BLOG TROTTER~

.:~hlovate's cerita~:.

~hlovate's hikayat~

~hlovatulis~

~hlovatalk~


~FAQs~

~~a moment~~



creep~street symphony

"...antara Fender dan warna-warna...
...antara muzik jalanan dan jalan cari Tuhan...
...ini cerita orang-orang itu...
....ini cerita masa lalu..."
|i||ii||iii||iv||v||end|
rooftop rant

"...lontarkan...
...kalau tidak ia meracun...
...kongsikan...
....walau hanya pada awan-awan..."


anthem

"...saya dalam gelap...
...dan salah siapa kalau saya tak nampak?...
...kenapa orang keliling hanya pandai bising...
...tapi tak pandai menghulur tangan?..."


VERSUS
"....Minn..AO...and the sun....
....the past vs the present...
...skate and the street...changes and turning points in life....
...everything is under His will....."

versus[PartI]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|end|

versus[PartII]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|16|end|

versus[PartIII]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|finale|


Ked's Story
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|
10|11|12|13|14|15|16|17|finale|
...Ked...Hadiah...Nawal...a lady....a romeo...a skater...
.....Florida-Virginia....
....everything is okay in the end.if it's not okay, then it's not the end....

GT_i~Trilogy

GreaTroubleMaker_i
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|finale~i|
"....heyday of the honeymoon year...
...Form4,Kolej Tunas...
....Addin and the GT_i....."

GreaTroubleMaker[i'm a senior]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14|15|end|
".....enter the SPM year...aarrrggghhh....
.....budak jenayah bertemu buku dengan rak bukunya....
.....ice vs ice...ferum vs aluminium....
...Addin Shah vs Benz Alif...."

GT_i[i'm outta teens]PartI
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|end|

GT_i[i'm outta teens]PartII
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|end|

GT_i[i'm outta teens]PartIII
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|end|

GT_i[i'm outta teens]PartIV
|1|2|3|4|5|6|finale|

GT_i[V]
|prologue|1|2|3|4|5|6|7|8|9

".....i want to have nothing to do with him..."
"...knowing a Didi and an Addin..."
"...changes of equation...
from Addin Shah vs Benz Alif=Didi+Benji..."


5tahun5bulan
".....a Plain Jane's diary....
....growing up and learnin ain't easy...
...not another mere fuzzy-mushy entries...
...antara Sultan Mansur,Jebat dan Hang Li Po,it's just part of the story...."

5tahun5bulan[PartI]
|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|end|

5tahun5bulan[PartII]
|1||2|3|4|5|6|7|8|9|10|
11|12|13|14|15|16|17|18|end|

5tahun5bulan[PartIII]
|1||2||3||4||5||6||7||8||9||10|
|11||12||13i||13ii||14||finale|
Schubert's Serenade

"...kasih sayang...
...ada di mana-mana...
...untuk semua...
....untuk sesiapa je yang mencari..."
|1||2||3||4i||4ii||5i||5ii||6i||6ii||7|
|8i||8ii||9||9||10||11||finale|

IS THIS IT

Is this it?
I dunno the cause
The result
Nor the beat
Is it really it?
I dunno how nor when
Up? Low? In the gutter or glen?
Undecoded, mystery air?
Seems like near but not there
Without no cut or tear
All of sudden
The pain is too much to bear
The vain feels like a torturing lair
Is it really, really it?
One second chill the spine
The other, melted under the sunshine
Set tears and laughter on the same line
Possessing such powers that stop the time
Is this it?
He knows
And He will lead

.:hlovate:.
.:escapee:.
cool hit counter




rss feed



Tuesday, March 27, 2012
-

salam and greetings to all

blog ini telah deactivated sebab dah reach usage limit.hoho

blog [separa dan hampir-hampir hidup segan mati tamau] adalah di
hlovaterror

dan yang betul hidup ialah di
hlovate FB

thanks for reading and shoutout-ing

may Allah bless

Posted at 02:00 pm by hlovate
Make a comment  

Thursday, February 14, 2008
deactivated_hlovatehikayat




assalamualaikum and greetings to all

hlovate's cerita http://hlovate.blogdrive.com/
hlovate's hikayat http://hlovatehikayat.blogdrive.com/
hlovatulis http://hlovatulis.blogdrive.com/
sekarang bukan lagi blog aktif
ie:takkan ada posting kat sini dah
blog aktif hanya di
hlovaterror http://hlovaterror.blogdrive.com/
hlovatalk http://hlovatalk.blogdrive.com/
bagi sesiapa yg nk di'update'kan tentang new ceritas/hikayats/entries,tinggalkan email kat hlovatulis atau hlovaterror sahaja,ye =)
many thanks
enjoy reading and shoutouting
may Allah bless

Posted at 02:29 pm by hlovate
Comments (3)  

i = nothing (without u guys)

assalamualaikum and greetings to all
alhamdulillah
straight to the titik : i.thank.you
for everything
kalau nak ikutkan bila looking back,mmg macam funny la kot
so much dah jadi,moulding me yet again into another somebody
yg belajar dan membesar

to those who
read+bought+reviewed+promoted+loved+hated me and my hikayats
thanks a bunch



5 Tahun 5 Bulan
keluar Feb 2006


Gurindam Jiwa ~ the three ceriteras
April 2007
mine kat dalam tu --> Schubert's Serenade
the other two are kaksu's and imaen's


Jan 2008
aA+bB
formerly known as GreaTroublemaker[i'm outta teens]
yg waktu zaman skolah tu....
GreaTroublemaker_i ngan GreaTroublemaker[i'm a senior]


out next:
those that He planned,insya Allah =)

enjoy reading and shoutouting
may Allah bless
_________________________

untuk pesanan dan pertanyaan/for Qs and orders :
click --> www.jemariseni.com



p/s:i'm in a dire need for promotional-skill brush-up,ey?haha.sincerely sorry.terimalah saya seadanya



Posted at 02:22 pm by hlovate
Comments (4)  

Saturday, April 01, 2006
deactivated




assalamualaikum and greetings to all

hlovate's cerita http://hlovate.blogdrive.com/
and hlovate's hikayat http://hlovatehikayat.blogdrive.com/
sekarang bukan lagi blog aktif
ie:takkan ada posting kat sini dah
blog aktif hanya di
hlovatulis http://hlovatulis.blogdrive.com/
hlovatalk http://hlovatalk.blogdrive.com/
bagi sesiapa yg nk di'update'kan tentang new ceritas/hikayats/entries,tinggalkan email kat hlovatulis atau hlovatalk sahaja,ye =)
many thanks
enjoy reading and shoutouting
may Allah bless

Posted at 07:24 pm by hlovate
Make a comment  

Monday, January 30, 2006
Selamat Menyambut Maal Hijrah =)

Doa Akhir Tahun

 

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

 

Dan semoga rahmat dan salam terlimpahkan kepada junjungan kami dan tuan kami Nabi Muhammad beserta keluarga dan para sahabat baginda

Ya Allah,

Larangan apapun dari-Mu yang telah kulakukan pada tahun ini

Sedang aku tidak bertaubat darinya

Dan Engkau tidak meredhainya,tidak melupakannya

Dan Engkau bersikap penyantun kepadaku meski Engkau berkuasa untuk menghukumku

Dan Engkau telah menyeruku untuk bertaubat sesudah aku berani berbuat durhaka kepada-Mu

Maka sesungguhnya sekarang aku memohon ampun kepada Engkau

Ampunilah aku

 

Dan hal-hal apapun yang Engkau redhai yang telah kulakukan pada tahun ini

Dan Engkau telah janjikan pahalanya kepadaku

Maka aku memohon kepada Engkau,ya Allah

Wahai Yang Maha Mulia

Wahai Yang Memiliki Kebesaran dan Kemuliaaan

Sudilah Engkau menerimanya

Dan janganlah Engkau putuskan harapanku kepada-Mu

Wahai Yang Maha Mulia

 

Dan semoga Allah melimpahkan rahmat dan salam-Nya kepada junjungan kami Nabi Muhammad juga kepada keluarga dan sahabat baginda.

Perkenankanlah doa kami,ya Rahman.

 

 

Doa Awal Tahun

 

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

 

Dan semoga rahmat dan salam terlimpahkan kepada junjungan kami dan tuan kami Nabi Muhammad beserta keluarga dan para sahabat baginda

Ya Allah,Engkau Yang Maha Kekal,Maha Terdahulu lagi Maha Awal

Dan berkat kemurahan-Mu yang besar serta kurnia-Mu yang menjadi sumber segalanya terjadi

Dan kini tahun baru telah tiba

Pada tahun ini kami memohon kepada-Mu agar terpelihara dari godaan syaitan,para penyokongnya,dan bala tenteranya

Dan kami memohon agar terpelihara dari hawa nafsu kami yang selalu memerintahkan berbuat keburukan

Dan kami memohon semoga Engkau menjadikan diri kami disibukkan dengan hal-hal yang mendekatkan diri kami kepada Engkau dengan sedekat-dekatnya

Wahai Tuhan yang memiliki kebesaran dan kemuliaan

Wahai Tuhan Yang Maha Penyayang di antara para penyayang

 

Dan semoga Allah melimpahkan rahmat dan salam-Nya kepada junjungan kami Nabi Muhammad juga kepada keluarga dan sahabat baginda.

Perkenankanlah doa kami,ya Rahman.

 

 

Assalamualaikum n greetings to all,

Shouldíve posted it yesterday,sebab doa akhir tahun patut baca lepas Asar tadi n doa awal tahun lepas Marghrib

tapi nama pun insan,terlupa.Harap dimaafkan

Namun doa itu tak pernah perlu masa

Sebab Allah suka hambaNya yang berdoa,dan sesungguhnya Dia pun kata yang Dia sangat dekat dengan kita

 

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang aku, Maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, Maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. [Al-Baqarah:186]

 

Moga tahun baru ini dilimpahi rahmat dan kasih-sayangNya =)

Bertambah iman dan amal selari dengan usia

Mana yang ada azam baru,ditunaikan

Dan orang mesti akan kata..helleh...nak kena tunggu tahun baru ke baru nak buat azam baru?

Apaper pun,better ada something dari tader langsung =)

May Allah bless

 

 


Posted at 10:24 pm by hlovate
Make a comment  

Thursday, January 26, 2006
it's out...

assalamualaikum n greetings to all
new ceritas dah start kat hlovatulis n hlovatalk
check out
anthem n rooftop rant

warning:the ceritas're a tad kasar at times,harap maaf in advance

may Allah bless
enjoy reading n shoutouting


Posted at 11:44 pm by hlovate
Make a comment  

Sunday, January 15, 2006
post mortem...

 

assalamualaikum and greetings to all =)

 

after all these ceritas[termasuk GT_i[V] yg tak siap2 tu],harap saper yg pernah drop by baca apaper yg ntahapahapantah from me kat sini,kindly give feedback,can?

anything from ur two-cent to tujuh juta megawatt worth of thoughts la,tak kesah la regarding the stories ke,regarding the writer yg teruk ke.i'm all open.tp the language filter is on jugak la =)

feel free to tag,leave comments,send emailŗ hlovate@yahoo.com

SHOUTOUT!

enjoy reading and shoutouting

thanksalot =)

may Allah bless

 

______________________________________________

 

and for new ceritas in the future,err...tengah nak buat rumah baru nie.eheh..apaper boleh check

 

hlovatulis

or

hlovatalk

 

mana la tau kot ada cerita yg dh siap =)


Posted at 10:48 pm by hlovate
Comments (3)  

the WHYs

 

been a year.8 cerita.macam baru semalam je start blog.macam2 dah jadi,came and went.experience yang...interesting.

thanks to those yg bg support;readers.

kak anis:my inspiration,my trigger:to make the big jump real =) kak anis ingat tak the first email saya anta kat akak?ehe...

to my suria n sunset:sorry for the masquerade.kenyataan mmg menakutkan,for me =|

cik siti:uíre one of the biggest motivators utk habiskan 5t5b yg menyeksakan tu =)

aie n azaren:u pplíre like timtams to the hypoglycemic =)

hadiah:uíre one funky aspirin

auntie fasha n kak nadya:muchas gracias =).for everything

readers:u guysíre like cold packs to the migraneur.aech n everyone of u.silent or vocal.

maka...

iím calling it a day

taking a break sampai ada my halfworks yg complete from intro to end.

sorry atas salah silap yang disengajakan atau tak

pada yg rasa saya nie writer sombong sbb tak entertain readers much,mintak maaf ye.kekadang silent is the best jln,especially bg org yg fail social skill like me.hidup pun topsy turvy.jgn katakan blog org,blog sendiri pun kekadang tak berjenguk.ahaha...

thanks

enjoy reading n shoutouting

may Allah bless

 

ďÖaku menulis bukan sebab aku nak create dunia fantasy.aku jot down everything yang aku nak share dengan orang lain tentang apa yang aku tau.aku tak banyak ilmu.tapi aku cuma tau kisah hidup~aku,family aku,kengkawan aku,orang keliling aku.dunia nie classroom yang paling besar dengan God sebagai Teacher the Almighty.aku banyak belajar dengan tu.aku tak pandai tulis bahasa bunga-bunga untuk harukan hati orang.aku just tulis apa yang aku rasa dan nak orang rasa.tp macam kata kawan aku 'everything needs commercial value and attraction force'.maka aku pun draw je cerita tu ikut taste org yg nak baca,tapi dengan core yg aku ada sebagai basic color.nak share&bercerita rasa dengan orang bukan senang.

aku tak pandai melukis,so aku tak boleh draw n paint perasaan aku

aku tak pandai menyanyi,aku tak boleh lagukan hati aku

aku takde art n skill,maka aku takleh nak shout out buat graffiti kat mana-mana dinding

dan sebenarnye aku tak pandai pun menulis....aku tau throw out n spill jeÖĒ

 

may Allah bless

 

why do I write?

            staple diet

            to treasure the snippets of life that revolve around me

            to express my chaotic thoughts;shoutout

            to share

            solacescape

            therapy

 

I aint writing just to create a fantasy love story.frankly speaking,I actually cant stand much mushy-lovey-dovey-stuff[one of the reason why GT_i[V] got me bad].sumer material yang dah publish kat sini,each ada core sendiri.the core is the reason that set me writing.the chenta part is mere fabrication.yeahÖcommercial value is a must kalau nak orang flip thru material kita.love element is an almost definite answer.

 

Tapi ada je material kat sini yang commercial value nyer overshadow the core.And in a way that kills me.serius =)

 

Tell what,I aint writing bout myself la ere.Theseíre not my bios.I aint that rich a person,experience-wise.

I just thought of a core,then spun the stories.Time nk spun tu la kita buat tampal cantum[ahahaÖI miss those Kemahiran Hidup days].snippets of own and othersí experiences+observations+imagination sewn together.

and you get a story.

 

Wanna know the cerita behind each cerita? =)

 

i]GreaTroublemaker_i 

-zaman sekolah is one of the bestest phase ever.hostel life doubles the fun.miss those days..

-wrote this when i was in form3.ahaha..

 

ii]GT_iím a senior

-jadi senior.heh..sekolah macam sendiri punya.hari2 Ďorang besarí

-started writing it when i was in form4...tp 5yrs after that baru abis tulis ending dia.huhu...

 

iii]GT_i[iím outta teens]

-I dun like this piece. =| [tak paham kenapa org suka sgt]

-drawing pplís dream

-having a brother is a bless[and sisters too =)]

-identifying something unidentified is harder than justifying the E=mc≤ equation.emotion falls under that sth

-wrote it time lepas SPM.mmg all the laws of bahasa tonggang-terbalik la.my bad ;p

 

-but GT_i[V] kills me.because the core is purely pengaratan.thanks to aie for requesting [note the sarcasm ;p].tp ye la.belajar mengaratkan diri pun a lesson jugak.ahaha...

 

iv]Versus

-a cry out

-a change.transition.turning point

-ripped.conflict of interests

-changing for good is not a crime but it costs hell as a manner of speaking

-street life.i love street.the focal point here is the skating scene.kita takkan faham dunia yang kita tak pernah jejak,tapi sekurangnya kita patut respect dan bukan sekadar buat judgement sendiri dengan apa yang kita tak tau.kena faham yg kita hanya org luar.

-treasured experience =)

-and I hate the soppy ending..sheesh..

 

v]Kedís Story

-written on Hadiahís request

-one of those yg written dengan oxidation as the core,ahaha..penat..but I did have my say

-relationship is not a game,neither is marriage

-and skating scenes.again =)

 

vi]5tahun5bulan

-tribute.the ppl around me,friends,family and pseudofamily

-anything could happen over time.ppl change after learning things,be it the easy or hard way

-growing up

-my suria

-my cik siti-how do I know Iím writing ur story la..

-comfort zone vs facing the cold hard truth

-snippets from the real life,thanks to the ppl around me

 

vii]a moment

-atuk

 

viii]Schubertís Serenade

-a brother

-Schubertís Serenade

-good olí tune-filled days

-books & classics

-a lost

 

and tell u what

me tak pernah baca cerita sendiri for reading pleasure.it makes me sick,makes me cringe.serius.

dah la bahasa tonggang terbalik,grammatical error berterabur je[kalau azaren dpt hypertension,the saman can jatuh on me oso kot.eheh..],tang part karat sendiri oso cannot stand [yea..i know.pretty rich la kira coming from the writer.but iím real =) ]

dan bila time for writing and editing,Iím so emo-ly detached that I actually tak rasa satu menda pun biaq pi la org nangis ke ketawa ke kena diabetic ke apa.

writing for me is a one-way route

macam sorang tukang masak [u know who uíre =) ]

dia bukannya selera sangat nak makan apa yang dia masak

 

you can call me a bipolar/MPD/psycho/emo-detached android

I live =)

enjoy reading n shoutouting

may Allah bless

 

________________________

p/s:the one year anniversary is actually on Jan 29th,but iím pretty much bz and tonggang terbalik right now.so..yeah...=)


Posted at 10:42 pm by hlovate
Comments (6)  

Monday, December 26, 2005
5tahun5bulan[III]~finale

         

 

          Life is all about risks and it requires you to jump.

 

          "Assalamualaikum.Abah?"

 

          "Ye."

         

          "Juan nak balik cuti summer nie,boleh?"

 

1007:21122005

TJ

 

thanks,plain

thanks,pain

thanks,torture

thanks,suria

thanks,stardust

thanks,sunset

life mengajar kita utk wat decision

either live well,or live hell

may Allah bless




_______________________________________


The book will be out by the end of Jan 2007,insya Allah

all the sambungan n whatever'll be in it

and the countdown begins....


for more info please go to www.jemariseni.com and here

This book kuar on the first blog's 2nd yr anniversary hari tu : 28-29th Jan 2007

Being the teruk punya orang like me yang tenggelam dengan segala macam benda sampai tak letak promo ke apa,it's my apology to my publisher and readers.huhu..here's a short one.

the book version got a some extras la,pagewise.tak baper nk ingat.160++ extra pages kot.whether u ppl gonna like it or not,me oso dono.

i'm currently not in mesia,so me oso have no idea about the kedai2.but my fabulousawesometastic publisher dgn baiknya sanggup ambil order by pos.

so kalau cari kat kedai tak jumpa,boleh order kat pesanan_jemari seni go to this link and ikut the instructions =)

as for orders from luar mesia,boleh contact hubungi_jemariseni for details and arrangement

and you could join the forum there.tp kena register dulu la

what else...hmm...saya bukan penulis sepenuh masa dan skarang tengah tak berapa nk cukup nafas jadi student,and i think the statement is self-explanatory

lagi...

enjoy reading and shoutouting

may Allah bless

_______________________

....between warkah dr bandung ngan from baghdad with love..hmm...=),sometimes the cause of our smiles are the least expected...


Posted at 10:45 pm by hlovate
Comments (78)  

done...

 

assalamualaikum n greetings to all

kira thanks to auntie fasha la sebab in a way made me publish all these sampai abis je terus.cadang nak tunggu sampai tahun depan je.

so...i'm done

sorry kalau/sebab the cerita is boring

sorry kalau/sebab the cerita is slow n lagging

sorry kalau/sebab the cerita is stereo/cliche

sorry kalau/sebab the cerita is not oxidised/sugared up to ur standard

apaper pun...i'm done

nak kata apa pun,kata la =)

mana yg boleh dibetul,kita betulkan

mana yg leh diimprove,kita improve

mana yg mmg tak dpt nak ditolong,sorry in advance

thanks for bearing with me

thanks for reading

thanks to the readers

thanks to aie n azaren[eheh..teringat time anta PartI for preview dulu]

enjoy reading n shoutouting

may Allah bless

 p/s:nawwal,kalau ada correction lg,bg tau,k =) thanks heaps


Posted at 10:39 pm by hlovate
Comments (3)  

Next Page